piątek, 17 kwietnia 2015

Chrupiąca granola z syropem klonowym


Granola z syropem klonowym, migdałami i żurawiną to według nas świetny sposób na pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia. Mamy weekend - dlatego warto poświęcić chwilę czasu i przygotować domowe płatki do mleka, czy jogurtu. Pyszna, chrupiąca granola będzie idealnym zamiennikiem gotowych płatków dostępnych w sklepach. A dodatki możecie wybrać takie, na jakie w danej chwili macie ochotę - do dzieła :)

A jeśli wolicie domowe musli - skorzystajcie z tego przepisu.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
85 ml (ok 1/3 szklanki) syropu klonowego
40 ml miodu
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki suszonej żurawiny
garść suszonych moreli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj razem olej, syrop klonowy, miód i sól. Dodaj płatki owsiane, posiekane migdały, żurawinę i pokrojone morele. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby płatki były dobrze pokryte sosem.


2. Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw granolę do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piecz przez 20-25 minut co jakiś czas mieszając, żeby płatki zrumieniły się z obu stron. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.


Nasze oceny:

Basia: Odkąd pierwszy raz zrobiłysmy domowe musli, już wcale nie kupuję gotowych płatków. Teraz granolę będę robiła z różnymi dodatkami i na zmianę z musli. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam granolę. Uwielbiam syrop klonowy. Razem są dla mnie idealnym połączeniem do mleka, jogurtu czy budyniu. Moja ocena: 10/10.


12 komentarzy:

  1. Jutro lecę po syrop klonowy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa granola nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowa granola z serkiem wiejskim <3

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam prawie identyczną! jest przepyszna.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Granolkę robię cały czas, jedna się kończy i powstaje nowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. z syropem klonowym granola jest świetna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna granola- ma jednak jedną wadę, za szybko znika:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robię domową granolę, ale właśnie niestety mi się skończyła. Skorzystam z przepisu i zrobię po Twojemu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa granola jest fantastyczna, najpyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak domowa granola. Szczególnie z syropem klonowym, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter